Back to guides list
Guide's profile is available in the following languages:
French Greek

Χρύσα Κοντογεωργοπούλου, Δρ.

Place of residence: Athens
Languages: French, Greek
Telephone: +30 6947473511
E-mail: chkont@arch.uoa.gr

Official Guide Identity

Βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι πτυχιούχος - με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στις βυζαντινές σπουδές (masters) -  και διδάκτωρ ( PhD) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (βαθμός άριστα παμψηφεί). Θέμα του διδακτορικού μου ήταν η Βυζαντινή Αττική, χάρη στο οποίο ανέπτυξα μια ιδιαίτερη σχέση με την γενέτειρα περιοχή μου, μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τόπους.

Έχω εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, εκ τω οποίων η τέταρτη, έλαβε τον Δεκέμβριο του 2021 το βραβείο Ποίησης Ακαδημίας Αθηνών "Αικατερίνης Σταθοπούλου" ως μία εκ των καλυτέρων συλλογών εντός της τριετίας". Τον Ιούνιο του 2022 κυκλοφόρησε το πέμπτο μου ποιητικό βιβλίο με τίτλο Ἀ γ ρ ῶ σ τ ι ς. Επιπλέον, έχω μεταφράσει έργα από τα γαλλικά (Ο διάβολος στο κορμί, Εκδ. Ροές και άλλα), ενώ το διδακτορικό μου εκδόθηκε με τον τίτλο Η Βυζανιτνή Αττική, από τις επιστημονικές εκδόσεις ΣΙΑΤΡΑΣ, το 2016. Τέλος, έκανα εκπομπές πολιτισμού στην Ελληνική ραδιοφωνία, παρουσιάζοντας μνημεία και τόπους ανά την Ελλάδα.

Η εκπαίδευσή μου στο επάγγελμα του ξεναγού, το οποίο και υπεραγαπώ, δε συνίσταται μόνο στο δίμηνο σεμινάριο στο ΕΚΠΑ από το οποίο αποφοίτησα το 2014, αλλά και στη συνολική μου σχέση, ειδικά με την περιοχή της Αττικής: περίπατοι, πεζοπορίες, αφηγήματα και επιστημονικές πηγές καλλιέργησαν αυτή τη μοναδική σχέση αγάπης που με ώθησαν στο να δημιουργήσω και ξεναγικά προγράμματα σε τόπους εκτός της πεπατημένης.

Η ιδιότητά μου ως Ποιήτριας, με έκαναν να προσπαθώ, μέσα από ιδιαίτερες ξεναγήσεις, ν’ αναζητώ πάντα την ποιητική  σχέση του τοπίου με τα μνημεία, τη βλάστηση και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, και να αναδεικνύω το άρωμα και την «παθολογία» του τοπίου.

Στα χρόνια που ασκώ το επάγγελμα, είχα την ευλογία διεθνών διακρίσεων, όπως το 2016, όταν, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισπανίας βράβευσε το περιηγητικό μου πρόγραμμα «του Υμηττού το μέλι», στη βυζαντινή μονή Καισαριανής, το οποίο και περιγράφω στην ενότητα των προτεινομένων περιηγήσεων.

Ξεναγώ ατομικά και ομαδικά, στην Αττική και ανά την Ελλάδα, ενώ έχω συνεργαστεί με Πρεσβείες, αποστολές, Συνέδρους. Εταιρείες και ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και τις γαλλόφωνες χώρες.

Στην ενότητα των προτεινόμενων ξεναγήσεων, προτείνω μια σειρά πρωτότυπων και λιγότερο γνωστών ξεναγήσεων, πέραν των εμβληματικών, όπως αυτή της Ακρόπολης και του μουσείου της, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ολυμπιείου, της Αρχαίας Αγοράς ή του Κεραμεικού.

Είναι χαρά μου να ξεναγώ και τους συμπατριώτες μου στη μεγάλη ελληνική γλώσσα, μέσα από αυτό το υπέροχο επάγγελμα-λειτούργημα, το οποίο, τελικά, αποτελεί «πρεσβεία», με την αρχετυπική έννοια του όρου-τα δώρα που έκαναν στους ξένους που θεωρούνταν ούτως ή άλλως ιεροί -. Και με τον τρόπο αυτό, να διαπιστώνω συνεχώς, πόσο το ξεναγείν αποτελεί την πιο εξωτερική έκφραση της επιστήμης της Αρχαιολογίας, την οποία εις βάθος υπηρετώ και θα υπηρετώ πάντα.

Official Guide Identity

Take a journey back in time

You wouldn’t trust an unlicensed
doctor, teacher or driver.
Why a tourist guide?

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ξεναγών (W.F.T.G.A.) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών (F.E.G.)

The Association represents its highly qualified members who are certified by the Greek State. They cover a wide range of programs that can satisfy any demand in 28 different languages. According to the Greek Law, only Licensed Tourist Guides are permitted to guide you anywhere.

info@tourist-guides.gr
+30.210-3220090

Covid-19 Policy

We take seriously our responsibility to ensure that our guests enjoy a safe, clean and comfortable visiting experience so we have implemented all the necessary precautionary measures according to all the safety and hygiene measures by the WHO and the local Ministry of Health. The safety and wellbeing of our guests and our Tourist Guides is of paramount importance to us.